5 z 8
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Nasiona fasoli również są znacznie zasobniejsze w kwas...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/06/9f/634f9e9885084_o_large.jpg)
fot. TJENA/Pixabay.com
Które produkty zawierają więcej kwasu foliowego niż sałata? Niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko demencji i jest niebezpieczny dla płodu
Fasola biała
Nasiona fasoli również są znacznie zasobniejsze w kwas foliowy niż sałata. Porcja 100 g białej fasoli stanowi źródło 187 mcg kawasu foliowego, jednak wraz z obróbką termiczną ilość ta może ulec zmniejszeniu. Rośliny strączkowe obfitują w białko pokarmowe, które jest niezbędne do prawidłowej budowy wszystkich komórek organizmu.
Fasola biała to również źródło witamin z grupy B, cynku, wapnia, selenu i potasu. Warto dodać, że nasiona zawierają nieznaczne ilości sodu, co jest korzystne dla osób z nadciśnieniem tętniczym krwi i obrzękami.