W skrócie
Cukinia to wszechstronne warzywo, które można z powodzeniem dodawać go ciasta czekoladowego, urozmaicać nią zupę warzywną albo korzystać z niej jako główny element zupy, sosu lub wegetariańskiego pasztetu. Kotlety mielone z cukinią to znakomite danie pomagające wprowadzić większą ilość warzyw w codziennej diecie. To danie podacie nie tylko niejadkom.
Kotlety mielone z cukinią – przepis na apetyczny obiad
Liczba porcji: 16-20 sztuk.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 1 cukinia,
- 400 g mielonego mięsa z indyka,
- 1 cebula,
- 5 łyżek namoczonych płatków owsianych,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 3 soli,
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 2 jajka,
- 10 ml oleju + do posmarowania przed pieczeniem,
- 100 g bułki tartej.
Jak zrobić kotlety mielone z cukinią?
Przygotowanie:
- Cukinię należy umyć i zetrzeć na tarce. Następnie trzeba dodać do startej cukinii mięso i namoczone płatki owsiane.
- Następnie cebulę można obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na oleju. Gdy się zarumienią, należy odstawić je do wystudzenia.
- Do startej cukinii wymieszanej z mięsem warto dodać ulubione zioła i przyprawy oraz rozmieszane jajka.
- Mięso na kotlety z cukinią należy dokładnie wymieszać i połączyć z nią wystudzoną cebulę.
- Zwilżonymi wodą dłońmi należy formować jednakowej wielkości kotlety. Porcja powinna mieścić się w zagłębieniu dłoni.
- Kotlety mielone z cukinią powinny być panierowane w bułce tartej i kładzione na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jeżeli chcecie, aby kotlety mielone z cukinią miały jednakowy kształt, możecie wyrównać ich kształt metalową obręczą.
- Uformowane i posmarowane olejem kotlety z cukinią trzeba piec w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez 20 minut.
- Kotlety z cukinią są gotowe, gdy nabiorą złoto-brązowego koloru.
Czytaj także: Proste kotlety z soczewicy z piekarnika. Odkryj przepis na aromatyczne danie bez mięsa
Smażone kotlety z cukinią
Domowe kotlety mielone ze startą cukinią można zrobić także w tradycyjny sposób, czyli smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Takie kotlety będą smaczne i chrupiące, ale po smażeniu warto odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Dodatki do kotletów mielonych
Domowe kotlety mielone z cukinią można także podać z surówką z cukinii, która podkreśli smak dania obiadowego. Takie kotlety można podać z frytkami, purée ziemniaczanym i surówką z selera korzeniowego. Smakosze kiszonej kapusty mogą wymieszać ją z jabłkiem i marchewką oraz polać olejem lnianym tworząc smaczną i zdrową sałatkę do obiadu.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?