Składniki:
- 3/4 kubka mąki
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1/4 kubka (35g) polenty (mąki kukurydzianej)
- jajko
- 3/4 kubka mleka
- 4 średnie zielone pomidory (ok. 500 g)
- olej do smażenia
Jak zrobić:
- Mąkę, sól, pieprz i polentę wymieszać
- Jajko roztrzepane w mleku powoli dolewać do mąki, ubijać, aż powstanie ciasto
- Pomidory pokroić w grube plastry
- Na patelni rozgrzać olej na wysokość 1 cm
- Zanurzyć w cieście pomidory i smażyć z każdej strony
- Osuszyć na papierowym ręczniku
- Zaraz podawać
- Tak samo można podać dojrzałe pomidory
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?