Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Powiat sławieński: Hotele znów otwarte. Kolejny sezon w cieniu koronawirusa

Wojciech Kulig
Wojciech Kulig
Radek Koleśnik
Od soboty 8 maja zgodnie z rządowymi zapowiedziami otwarte zostały hotele. W powiecie sławieńskim z utęsknieniem czekali na to właściciele hoteli, pensjonatów i ośrodków wypoczynkowych.

- Cieszymy się, że w końcu możemy się otworzyć. Zaczęliśmy od soboty, ale najwięcej rezerwacji jest od poniedziałku 10 maja -powiedział nam Ryszard Król, właściciel hotelu Król Plaza Spa w Jarosławcu.

Jak zaznacza, wszystko będzie się odbywać w reżimie sanitarnym, zgodnie z zaleceniami, przy maksymalnym obłożeniu do 50 procent miejsc noclegowych. Na razie nie będzie można zjeść posiłków w restauracji hotelowej. Jedzenie będzie tak jak przy poprzednim luzowaniu obostrzeń, dowożone wózkami do pokojów. Jak mówi przedsiębiorca, jest to pracochłonne rozwiązanie, bo goście muszą mieć przecież wybór.

- Goście są stęsknieni za szwedzkim stołem, gdzie mogli sobie sami wybierać, co zjedzą - komentuje.

Strefa welness&spa również pozostaje zamknięta, co jak mówi nasz rozmówca, jest dużym minusem i zniechęca niektórych potencjalnych gości.

- Chcielibyśmy, żeby baseny mogły być już otwarte -dodaje Ryszard Król, który wierzy w to, że mimo wszystko sprawy idą w dobrym kierunku, a szczepienia pomogą wrócić do normalności. - Mam nadzieję, że w czerwcu powoli będą otwierane baseny i strefa spa. Wtedy zaczniemy sezon z rozmachem - mówi i zaznacza, że do jesieni ze względu na pandemię przedłuża się budowa drugiego hotelu na 300 pokoi.

Jak się dowiedzieliśmy, dzięki tej inwestycji przybędzie w regionie 100 miejsc pracy. Co ważne nowy obiekt będzie całoroczny.

Na otwarcie restauracji czeka z kolei Paweł Breszka, radny i przedsiębiorca z Darłowa. - Jedzenie na wynos nigdy nie będzie jedzeniem podawanym w lokalu. Na smak, na poziom zadowolenia gości wpływa klimat, który można stworzyć w restauracji - mówi Paweł Breszka i dodaje, że część ludzi się przyzwyczaiła do zamawiania na wynos.

Przypomnijmy, że od 15 maja mają zostać otwarte ogródki restauracyjne. Od 29 maja planowane jest otwarcie restauracji wewnątrz. Obowiązywać będzie tu jednak limit do 50 procent obłożenia.

Na turystów są już gotowi także właściciele domków wypoczynkowych, np. w Dąbkach i Rusinowie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziennik Zachodni / Wielki Piątek

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na darlowo.naszemiasto.pl Nasze Miasto