MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Warmia i Mazury

Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia obfituje w ryby. Oprócz karpia w galarecie podaje się lina w śmietanie, pieczonego sandacza czy okonia w sosie cytrynowym. Przed wojną bardzo popularną potrawą wigilijną na Warmii i Mazurach były śledzie w cieście. Nie mogło także zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, które do dziś są jedną z najpopularniejszych potraw wigilijnych w całej Polsce. Ciekawostką jest natomiast fakt, że w tym regionie Polski do wigilijnej kolacji nie piło się kompotu z suszu, ale kisiel z żurawiny.
Zobacz, jak przygotować karpia w galarecie.

Zobacz również

Wieczór autorski Jadwigi Buczak w OKK "Akwarium" Rzeszowie

Wieczór autorski Jadwigi Buczak w OKK "Akwarium" Rzeszowie

Wojewódzki finał o Puchar Tymbarku 2024 w Świeciu – dzień 2. Zobacz zdjęcia i wideo

Wojewódzki finał o Puchar Tymbarku 2024 w Świeciu – dzień 2. Zobacz zdjęcia i wideo

Polecamy

Konfiskata samochodu. Przepisy mają się zmienić, ale już są zastrzeżenia do zmian

Konfiskata samochodu. Przepisy mają się zmienić, ale już są zastrzeżenia do zmian

Jura Krakowsko-Częstochowska to prawdziwy raj dla miłośników przyrody i historii

Jura Krakowsko-Częstochowska to prawdziwy raj dla miłośników przyrody i historii

Lek hormonalny wycofany z obrotu. Jest niebezpieczny. Nie stosuj go!

Lek hormonalny wycofany z obrotu. Jest niebezpieczny. Nie stosuj go!