MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie zjeść lody w Oświęcimiu? Znajdź wyjątkowe miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie na lody w Oświęcimiu?
Gdzie na lody w Oświęcimiu? Shaiith
Zobacz, gdzie znajdziesz lodziarnie w Oświęcimiu. Okres letni niewątpliwie wszystkim kojarzy się z lodami. Trudno wyobrazić sobie słoneczny, gorący dzień bez tego ożywczego deseru. Odkryj ciekawe fakty na ich temat. Zajrzyj do katalogu firm i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Oświęcimiu.

Spis treści

Gdzie możesz zjeść lody w Oświęcimiu?

Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie lodziarnie w Oświęcimiu

Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Oświęcimiu? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie rodzaje lodów oferują lodziarnie w Oświęcimiu?

  • Lody włoskie

Robi się je z łączonych z wodą mieszanek w proszku. Maszyna zamraża powstałą masę. Podawane są w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania zostają napowietrzone, a ich temperatura jest wyższa niż pozostałych rodzajów lodów. Mają kremową, delikatną konsystencję. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale występują także np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. A do tego możemy jeszcze zażyczyć sobie polewę w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą i niższą temperaturę mrożenia. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania w procesie produkcji. Z tego względu ich wygląd jest trochę inny niż lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Są inne niż pozostałe pod tym względem, że nie zawierają w swoim składzie produktów odzwierzęcych. To zazwyczaj sorbety oraz lody robione z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z owocami. Są tak samo smaczne, jak te wykonane w sposób tradycyjny i na pewno bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Co wiemy o historii lodów?

W Polsce pisano o lodach już w XVII wieku. Pierwszy raz przepis na ten wykwintny deser umieszczono w 1783 roku w książce kucharskiej. W tamtych czasach przysmak ten obecny był jedynie na dworze królewskim, a w późniejszym okresie na szlacheckich stołach.

Szerszą popularność lody zdobyły jeszcze przed wojną. Były one sprzedawane ze specjalnych wózków na ulicach Krakowa, Warszawy, Lwowa pod postacią dwóch złączonych ze sobą wafli. Powstawały także lodziarnie, które wabiły do siebie rzesze zaciekawionych klientów.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Fakty i mity o ogórku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na oswiecim.naszemiasto.pl Nasze Miasto