Ten dzień ma swoich fanów na całym świecie i wśród różnych grup. Lubią go dzieci i dorośli, doceniają wielbiciele kuchni klasycznej i nowatorskiej. Inspiruje kulinarnych mistrzów. Jest doskonały dla każdego i pod każdą szerokością geograficzną! Także w Polsce cieszy się uznaniem od Bałtyku aż do Tatr. Czy wszędzie smakuje tak samo? Makaron tak, ale łącząc go z regionalnymi dodatkami możemy stworzyć nieograniczony wachlarz kulinarnych inspiracji. Nad morzem idealnie smakuje z tym, co mieszkańcy Pomorza i turyści kochają najbardziej smakowitą rybą. Z okazji Światowego Dnia Makaronu przedstawiamy przegląd dań z makaronem z regionalnymi dodatkami pochodzącymi z różnych zakątków świata.
25 października po raz pierwszy ogłoszony został Światowym Dniem Makaronu w 1995 roku, w Rzymie. Aktualnie świętuje go cały świat, bo makaronowe dania pokochali ludzie w każdym zakątku globu.
Powodów do świętowania jest co najmniej 1000!
Tak dużo inspiracji możemy czerpać z licznych makaronowych kształtów, a nawet smaków. Zakręcone uszka, eleganckie rurki, urocze kokardki, długie spaghetti czy swojskie łazanki... Klasyczne, z pełnego ziarna, z warzywami, a nawetczekoladą! Jego rodzaje można wymieniać bez końca. Ta doskonała baza świetnie podkreśla i uzupełnia bogactwo i różnorodność lokalnej kuchni.
Tymczasem nasza zachodniopomorska kuchnia łączy w sobie wpływy kilku kulinarnych kultur, m. in. niemieckiej, ale też szwedzkiej, duńskiej, czy kresowej. Szczególnym powodzeniem cieszą się tu ryby. Od stuleci łowiono zarówno te morskie, jak i słodkowodne. Na pełnym morzu były to głównie połowy dorsza. Ryba ta popularna i dziś doskonale komponuje się z aromatycznym liściem laurowym, wyrazistym czosnkiem i wysokiej jakości makaronem. Dlatego do radosnego świętowania Światowego Dnia Makaronu na pewno chętnie przyłączą się także smakosze nadmorskich przysmaków.
Światowy Dzień Makaronu to świetna okazja do tego, by przypomnieć o wielkiej popularności tego przysmaku. Potrawy z makaronem są znane i lubiane na całym świecie. To bardzo wszechstronny dodatek, który doskonale odnajduje się w najróżniejszych kulinarnych kompozycjach zupach, daniach głównych, sałatkach, a nawet deserach. Makaron ceniony jest także w wielu kuchniach regionalnych i znakomicie łączy się z lokalnymi dodatkami i przysmakami.
Z okazji Światowego Dnia Makaronu mamy dla naszych Czytelników propozycje makaronowych dań z pysznymi dodatkami.
___________________________________________________________________________________
Zobacz też:
Makarony dla bezglutenowców według Darii Ładochy. Jak je przygotować?
Blogerka kulinarna Daria Ładocha wyjaśniła w kuchni "Dzień Dobry TVN", jak przygotować makaron bezglutenowy. Na stole pojawiły się dania takie, jak: zapiekanka z makaronu kukurydzianego z łososiem i świeżymi ziołami, zapiekanka z makaronem ryżowym, kurczakiem, selerem naciowym i zapiekana z jajkiem oraz warzywna zapiekanka z makaronem gryczanym i orzechami włoskimi.
Wideo: Dzień Dobry TVN
Oglądaj nas na Instagramie:
Post udostępniony przez Nasze Miasto Szczecin (@namszczecin)21 Cze, 2017 o 3:02 PDT
MECZ Z PERSPEKTYWY PSA. Wizyta psów z Fundacji Labrador
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?