5 z 15
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Karp wigilijny
Składniki:
1,5 kg karpia,
2 jaja,
5 łyżek...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/95/14/4eef15b8c65c9_o_large.jpg)
fot. Fot. Polskapresse Archiwum
Boże Narodzenie 2018. 12 tradycyjnych potraw na wigilijny stół [PRZEPISY]
12 tradycyjnych potraw na wigilijny stół
Karp wigilijnySkładniki: 1,5 kg karpia, 2 jaja, 5 łyżek mąki, 6 łyżek drobno utartej bułki,1 cytryna, 1/2 kostki masła lub margaryny, sól,biały pieprz Przyrządzanie: Rybę należy oczyścić i podzielić na dzwonki, oprószyć solą i pieprzem, lekko skropić sokiem z cytryny. Panierować kolejno w mące, jajkach i bułce tartej. Rozgrzać masło lub margarynę i smażyć rybę na średnim ogniu, aż się zrumieni. Przełożyć z patelni do rondla. Rybę można usmażyć wcześniej, przed podaniem położyć na każdym kawałku odrobinę masła i wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika.